Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře

Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.

V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.

Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.

Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).

Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.

Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky

14.4.2024

Viděli jste na vlastní oči, jak se rostliny dokáží hýbat? Právě rostlina na duben 2024 dokáže pohnout svými listy tak, že je tento pohyb možné spatřit pouhým okem…

15.3.2024

Vědecká práce na Ukrajině pokračuje navzdory válce. Její formy se ovšem musely přizpůsobit obtížné situaci. Naši vědci teď například pořádají „online stáž“ pro zemědělské výzkumníky z města Dnipro.

4.3.2024

Bílkoviny komplexu exocyst regulují přepravu látek ven z buňky. Podle nové studie rovněž spolupracují s proteiny zvanými MLO, čímž ovlivňují odolnost rostlin proti patogenům.

25.2.2024

Nastal čas na únorovou rostlinu s příběhem. Letošní teplý únor probudil celou řadu rostlin, které začaly kvést. Když se vydáte do lužního lesa, můžete narazit na porosty kvetoucích sněženek, jako se poštěstilo nám v Polabí.

9.2.2024

Od 8. do 18. února 2024 můžete v Botanické zahradě Liberec vidět nejen skleníky s exotickými rostlinami, ale také jablka 61 odrůd – včetně těch, které vyšlechtili odborníci z našeho ústavu.

22.1.2024

Odrůdy jabloně vyšlechtěné v našem ústavu triumfovaly v pravidelném degustačním hodnocení, které v prosinci 2023 pořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Syndikovat obsah